Werkplezier vergroten

“Elke dag geef ik iedere medewerker minimaal één compliment. Dat hoeft niet altijd over iets bijzonders te gaan. Het gaat meestal over dingen die gepland waren en gewoon lukken. Ik merk dat die alledaagse complimenten ons veel energie geven,” aldus leidinggevende Jara.

 

Energiebalans

Werkdruk gaat over balans. Tussen energievreters en -gevers. Je kunt dus werkdruk verminderen door het aantal energiegevers te vergroten. Dan kun je ook beter omgaan met de energievreters.

Tips voor de medewerker

  • Deel op je werk minimaal 3 complimenten per dag uit. Uit onderzoek blijkt dat we heel veel praten over alles wat slecht gaat en veel minder over dingen die goed gaan. Vaak zeggen we tegen een ander wat we NIET willen. Het helpt meer om te zeggen wat je WEL wilt. Want wat je aandacht geeft dat groeit. Er zijn altijd dingen die niet goed gaan. Maar ook dingen die wel goed gaan. Waar leg jij je focus op?
  • Je kunt niet alles veranderen. Soms vreet iets waar je niets aan kunt veranderen, energie. Wat dan wel kan helpen, is dat je accepteert dat dat zo is. De energievreter blijft, maar omdat je er niet meer tegen hoeft te vechten, heb je er vaak ook minder last van.

Tips voor de leidinggevende / werkgever

  • Deel de successen van de winkel ook met je medewerkers. Is er een dag hard gewerkt met een goede omzet, vier dat dan ook met je team. Bijvoorbeeld met iets lekkers bij de koffie en thee.
  • Investeer in de ontwikkeling, zelfstandigheid en groei van je medewerkers. Stel je op als coach. Geef goede feedback.
  • Je werkt zelf natuurlijk ook mee. Kun je de tips voor medewerkers ook op jezelf toepassen?

Meer weten?

Ga eerst eens na wat de mogelijkheden in je eigen winkel zijn om werkplezier te vergroten.